Please enable JS

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ

Dental Aesthetics

SORU & CEVAP

ESTETİK FELSEFESİ
Eski Yunanca bir sözcük olan estetik duyumlamak, algılamak anlamındadır. Estetik güzellik felsefesidir. Güzel üzerine düşünme ve ne olduğunu araştırma etkinliğidir. Estetik, 18. Yüzyılda Baumgarten (1714-1762) tarafından kurulmuştur. Her ne kadar estetik bağımsız bir felsefe disiplini olarak iki yüz yıllık bir geçmişi gösteriyorsa da, aslında estetik problemler ile uğraşma daha ilkçağa kadar geri gider.
Platon'a göre güzellik bir ideadır ve idea olduğu için de zaman ve mekan dışı mutlak varlıktır. Böyle bir güzelliğe Platon "kendiliğinden güzel'' adını verir. Platon için yaşadığımız varlık alanı eksik ve kusurludur. İdea dünyasına ait olan güzellik, sanat eserinde bir görüntü kazanır. Sanat, güzellik ideasından ne kadar pay alırsa o kadar güzel olur.
Aristoteles'e göre güzellik bir ahenk, orantı ve düzendir. Bu nedenle orantıdan yoksun olan hiçbir şey güzel olamaz. Buradan anlaşılacağı gibi Aristoteles güzelliği matematik olarak açıklamıştır.
Estetiğin kurucusu Baumgarten'e göre güzellik duyumsal bilginin mükemmelliğidir. Benedetto Croce'a göre ise güzellik, mutluluk veren bir biçimleniştir. Görüldüğü gibi filozoflar güzel hakkında farklı yorumlar yapmışlardır. Ancak, hepsinin ortak noktası, güzelin insanı olumlu etkileyen bir değer olarak görülmesidir.
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ
Diş hekimliğinde, ortalama yaşam ömrünün uzamasıyla birlikte bireylerin estetik ve konfor açısında da beklentileri artmaktadır. Yüz bölgesinin güzellik ve estetik kriterlerinde büyük rol oynayan dişler ve estetik bir gülüş bireyler için önemli bir kavram haline gelmiştir.
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİNİN GELİŞİMİ
Son yıllarda tüm alanlarda izlenen teknolojik gelişmelere diş hekimliği de ayak uydurmuş ve materyal gelişimindeki olumlu sonuçlar ile doğala yakın restorasyonların elde edilebilmesi mümkün olmuştur. Yine dijital diş hekimliğinin ilerlemesi ile gülüş tasarımlarının önceden yapılabilmesi, oluşturulacak restorasyonların form, boyut ve materyal özelliklerinin önceden tasarlanması ve sonuç olarak tasarlanan restorasyonların birebir aynısını üretilebilmesi bu konuda çok önemli aşamalardan biri olmuştur. Günümüzde yapılacak tüm protetik restorasyonlar artık estetik diş hekimliği felsefesi ışığında gerçekleştirilmektedir.
NE ZAMAN BİR RESTORASYONA İHTİYACIM OLABİLİR?
• Bir diş eksikliğinin varlığında
• Dişlerin yapısal renklenme ve lekelenmelerinin ileri düzeyde olmasında
• Dişlerin form ve konum bozukluklarında (çok aşınmış olmaları ya da çok aralıklı olmaları)
• Dişlerin olması gerektiğinden daha az ya da daha çok görünmesinde
• Gülme sırasında dişetlerinin çok görünmesinde (gummy smile)
• Mevcut eski restorasyonların görünümünden şikayetin olması durumunda

yeni bir restorasyona ya da gülüş tasarımına ihtiyacımız olabilir
İMPLANT TEDAVİSİ SONRASI BAKIM
Tamamlanan implant destekli protetik tedaviden sonra, implantların uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için bireysel ağız ve diş bakımına gerekli özen gösterilmeli ve 6 aylık periyodlarla düzenli olarak diş hekimine kontrollere gidilmelidir.




"Bu web sitesi Ankara Diş Hekimleri Odası'nın izni ile ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan özel sağlık kuruluşları hakkındaki yönetmeliğin 32. maddesinde yer alan "reklam - tanıtım - bilgilendirme" hususuna uygun olarak hazırlanmıştır. Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez."